Radno vreme: Pon-Pet: 09:00h - 16:00h
HomeSAVETISAVETI I IDEJE ZA SAVRŠENU DEKORACIJU MALE DNEVNE SOBE

SAVETI I IDEJE ZA SAVRŠENU DEKORACIJU MALE DNEVNE SOBE

Uredite svoju malenu dnevnu sobu tako da dobijete udobnost i toplinu, a da pritom nimalo ne odustanete od specifičnog stila…

Iako svi mali prostori predstavljaju izazove u dizajnu, dnevna soba može biti posebno nezgodna iz prostog razloga što se od nje očekuje sve suprotno! Kako se radi o mestu gde provodimo najviše vremena i istovremeno dočekujemo goste, sasvim je logično da upravo u tom prostoru želimo da se osećamo najudobnije, zar ne?

Ali kako uspostaviti ravnotežu između toga da soba bude što prostranija a da istovremeno u njoj obezbedimo dodatna mesta za sedenje i ćaskanje?

Koji nameštaj izabrati i gde ga staviti? Kako osmisliti ovaj prostor u skladu sa našim ličnim preferencijama i stilom, a da pritom ne stvorimo još veći osećaj skučenosti i teskobe?

Saveti za dizajn male dnevne sobe koje vam donosimo u nastavku ovog teksta kriju odgovore na sva ova pitanja…

KORISTITE OGLEDALA I TAPETE

Mala dnevna soba, posebno ukoliko pritom nema baš najbolje osvetljenje odnosno ima manjak prozora, može se osećati zatvorenom i klaustrofobičnom. Napravite fokusnu tačku, pojačajte joj svetlost i dodajte dubinu odjednom dodavanjem velikog ogledala i interesantnih tapeta. Ako možete, pokušajte da ogledalo okačite preko puta nekog prozora kako bi se u njemu ogledala spoljašnjost a samim tim i ostavio utisak nekakvog dodatnog prozora koji raspršuje neophodnu svetlost svud po sobi.

SMANJITE SOFU

U nekim prostorima sofa u punoj veličini jednostavno neće uspeti, a najveći promašaj svakako jesu glomazne ugaone garniture koje nikako ne mogu ispraviti osećaj skučenosti. Umesto toga, pokušajte sa malom sofom ili najjednostavnijim mogućim dvosedom. To bi trebalo da doprinese osećaju prostranosti posebno ukoliko se opredelite za modele sa čistim linijama i uzdignutim nogama.

ILI JEDNOSTAVNO ZABORAVITE NA SOFU!

Ko kaže da dnevna soba uopšte mora da ima sofu? Ako je prostora malo, pokušajte da postavite dve, tri ili četiri fotelje oko malenog stočića za kafu. Za dodatnu fleksibilnost, nabavite sto za kafu koji podseća na otoman pa se istovremeno može koristiti i kao dodatno sedište u momentima kada dođu nenajavljeni gosti. Maleni tabure i poneka stolica u sličnom stilu takođe mogu biti savršen dodatak.

ISPROBAJTE “NEVIDLJIVI” KOMAD NAMEŠTAJA

Kada kažemo nevidiljivi mislimo pre svega na nameštaj napravljen od stakla ili akrila, jer su upravo oni poznati po tome što ne zauzimaju previše prostora a istovremeno zrače onim prozirnim, nenametljivim izgledom. Isprobajte zato stočić za kafu ili pomoćne stočiće od stakla ili nekog drugog prozirnog materijala i dajte svojoj dnevnoj sobi osećaj dodatne veličine i udobnosti.

IZABERITE NAMEŠTAJ SA DODATNIM SKLADIŠTEM

Izaberite nameštaj sa ugrađenim skladištenim prostorom kako biste ograničili nered. Otoman koji može poslužiti kao stočić, ili tabure koji u sebi krije prostor za smeštaj novina mogu biti idealna rešenja kada je mali dnevni boravak u pitanju. Male komode ili vitrine ugrađene u zidove takođe mogu povećati mogućnosti skladištenja pa ih svakako treba razmotriti kao dodatnu opciju.

ISKORISTITE VERTIKALNI PROSTOR

Ako je vaša mala dnevna soba blagoslovljena visokim plafonima, u potpunosti iskoristite taj dodatni prostor! Vertikalni prostor možda ne pomaže u stvaranju dodatnog sedišta ali pogled u visinu svakako pomaže da se stvori utisak kako je vaša soba daleko veća i veličanstvenija. Ispunite taj vertikalni prostor eklektičnom umetničkom galerijom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, izložite tu neka posebna dela koja niko ne bi očekivao i uživajte u oduševljenju svojih gostiju.

ISKORISTITE UGLOVE U POTPUNOSTI

Iako će zvučati kontradiktorno prethodnim stavkama, odabir adekvatne ugaone garniture u ovom slučaju zaista može biti idealno rešenje za iskorišćenje prostora. Ponavljamo, važno je odabrati što manju ugaonu garnituru ili je bar izraditi po meri vaše dnevne sobe. U suprotnom će ovo izgledati kao propala investicija. Moderne male sofe sa ugradnim ugaonim policama takođe mogu biti savršen način za iskorišćenje uglova unutar dnevne sobe.

ZID ZA SKLADIŠTENJE

Ugradni prostor za skladištenje bi vas zaista rešio muka. Umesto da dozvolite da veliki broj malih komada nameštaja pojede prostor, jedan ali vredan zid za skladištenje bio bi idealno rešenje ukoliko zaista posedujete maleni dnevni boravak. Zid za skladištenje od poda do plafona može se prilagoditi tako da sadrži sve – od omiljenih knjiga, ukrasa, pa sve do TV-a ili nekih drugih uređaja.

DODAJTE BILJKE

Biljke su verovatno najlepši i najprirodniji način da dodate dubinu malenoj dnevnoj sobi. Bujno zelenilo ne samo da omekšava uglove već istovremeno pomaže u stvaranju iluzije da u prostoriji ima mnogo više mesta. Biljke su posebno efikasne u uglovima odnosno pored ili iza stolica i sofa, pa se ne ustručavajte da ih obilato koristite baš u tim zonama sobe.

IZABERITE MALI NAMEŠTAJ

Već smo rekli da trebate zaobilaziti velike sofe, garniture i glomazne fotelje, tako da se nećemo ponavljati. Umesto toga, predložićemo vam da u antikvarnicama pronađete maleni nameštaj u vidu ljupkih stolica ili takozvanih “ljubavnih sedišta” koje će savršeno odgovarati svim minijaturnim dnevnim sobama, a istovremeno im dodati neki poseban, vanvremenski šmek.

Izvor: mojenterijer.rs

Podeli:
 • DOMUS NEKRETNINE
  Šifra delatnosti:6831 – delatnost agencije za nekretnine
  PIB:104196166
  Matični broj: 57012897
  Telefoni:
  032/714-150
  064/187-84-98
  e-mail: draganvucetic@sezampro.rs