Radno vreme: Pon-Pet: 09:00h - 16:00h
HomeSAVETI10 SAVETA UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE STARU KUĆU

10 SAVETA UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE STARU KUĆU

Predstavljamo vam 10 saveta, ukoliko ste razmišljali o kupovini stare kuće…

Svako ko ceni dobar antikvitet može razumeti nostalgični odjek drevne kuće čiji su zidovi ispunjeni istorijom. Starije kuće imaju neverovatne osobine karaktera i istorijske karakteristike koje većina novih domova jednostavno nema.

Ogromni kamini, drvene lajsne i plafoni sa rustičnim drvenim gredama, ovo su sve neverovatne karakteristike koje obično ne dolaze u današnjim novoizgrađenim domovima. Bilo bi lako da na brzinu kupite jedan od ovih drevnih dragulja pre nego što malo istražujete. Međutim, temeljna istraga je potrebna pre kupovine starije kuće. Iza prelepe fasade možda se skriva veoma oronuli dom koji zahteva konkretne popravke.

Kako da kupite kuću koja odiše istorijskom lepotom i karakterom, a nije puna zastarele vodovodne instalacije i temeljnih problema?

Evo deset stvari o kojima treba razmišljati pre nego što odlučite da li se starija kuća uklapa u vaš životni stil:

1. STARE KUĆE SU NAPRAVLJENE DA TRAJU, ALI ZAHTEVAJU MNOGO SKUPIH POPRAVKI
Upotreba starijih tehnologija i građevinskog materijala nije uvek loša stvar. Ručno izrađene starije kuće obično znače dugotrajnu vrednost i trajnu strukturu koja ne može da se pronađe danas. Jednostavno, stare kuće su napravljene da traju. Većina današnjih graditelja ne koristi ručnu izradu za drvene grede na plafonu. Drvene grede su samo jedan detalj koji nas natera da se zaljubimo u istorijski dom. Nažalost, ovaj nostalgični šarm takođe dolazi sa nekim pitanjima. Tehnološki gledano stariji dom je obično ispunjen drevnim metodama vodovoda, zastarelom instalacijom, grejanjem, prozorima, krovovima i izolacijom. To znači mnogo skupih popravka!

Preuređenje kuće sa novim instalacijama, prozorima i vodovodnom mrežom može da košta čitavo bogatstvo. Pre nego što odlučite da kupite neku staru kuću obavezno se konsultujte sa izvođačima, inženjerima i stručnjacima. Svi potencijalni troškovi moraju se razmotriti pre kupovine starije kuće. Čak i ako se čini da je dom u dobrom stanju – on je ipak stari, a sa godinama dolaze problemi.

2. STARIJE KUĆE VOLIMO ZBOG STARIH MASIVNIH DETALJA
Široki drveni podovi, masivna vrata, obmotana prednjim tremovima … spisak razloga zašto volimo starije kuće može da ide u nedogled. U izvesnoj meri, možete da ponovite ove karakteristike u novoizgrađenoj kući. Postoje mnogi graditelji koji mogu da izgrade kuće koje su pune karaktera, što vam omogućava da se odreknete svih remonta starijeg relikvija. Međutim, novi dom obično dolazi sa mladim komšilukom koji je još uvek u razvoju. Što znači da nema velikih hrastova u dvorištu i nepredvidivih dešavanja u komšiluku.

3. KUPOVINA STAROG DOMA ZAHTEVA PROŠIRENJA
Danas većina vlasnika kuća želi u svom domu veliki otvoren prostor sa prostranim plakarima, komfornim kupatilima i spavaćim sobama. Nažalost, to nije bila želja vlasnika pre nekoliko vekova kada su projektovane i izgrađene starije kuće. Većina starijih kuća imaju jedno malo kupatilo (dva ako imate sreće), par malih spavaćih soba, često nedostaje prostor za plakare i skladištenje. Koliko god bili oduševljeni starom kućom, ukoliko ona nije komforna, vaša porodica će brzo prepuniti prostor. Tu će biti malo mesta za odeću i ormare, a uskoro ćete sanjati o velikom kupatilu. Kupovina drevnog doma će sigurno zahtevati određene prepravke i proširenja. Opet, ovo je još jedan trošak o kome treba razmisliti pre kupovine.

4. OSIGURANJE STARE KUĆE JE ČESTO SKUPLJE
Osiguranje je nešto, što mnogi kupci zaborave da stave u svoj spisak troškova. Osiguranje je skupo i trebalo bi ga imati, bez obzira na tip kuće koji kupujete. Međutim, osiguranje starog doma može biti čak i skuplje. Stare kuće dolaze sa više rizika, a osiguravajuća društva nisu spremna da plate za nevidljive okolnosti. Stara instalacija može biti velika opasnost od požara, dok stare vodovodne cevi mogu predstavljati velike probleme i mogu prouzrokovati poplave.

5. ZAMENA PROZORA I KROVA SU PRIORITETI
Krov i prozori. To su dve ispravke koje se moraju prvo uraditi i treba da budu prioritet. Svaki krov koji je stariji od 10-15 godina mora se zameniti pre ili kasnije. Stariji krovovi procure i ruše se, a time gube izolaciona svojstva. Stariji prozori su obično sa veoma niskim izolacionim osobinama. Stari drevni prozori donose toplotu leti, a zimi hladnoću. Pre kupovine svoje voljene starinske kuće, staviti ove dve popravke na vrhu liste obaveza. Možda ćete imati sreće i naći stariju kuću čiji su vlasnici nedavno zamenili prozore i krov.

6. ZA DEKOR PREDLAŽEMO MIKS STAROG I NOVOG
Zašto ne mešati staro sa novim?

Jedna od najvećih grešaka prilikom adaptacije i ukrašavanja starijih kuća, jeste ta da su ljudi zaglavljeni u kolotečinu – „sve mora da izgleda staro ili biti iz tog perioda“. Ova pravila ne bi trebalo poštovati kada je dekor kuće u pitanju. Samo zato što je antički dom ne znači da treba da bude ispunjen samo antikvitetima. Eklektičan miks starog i novog ima veoma privlačnu i jedinstvenu estetiku.

7. EFEKAT SPAJANJA MODERNOG I TRADICIONALNOG U ENTERIJERU
Kao što je već pomenuto, mešavina starog i novog može biti divna. Možda možete uzeti tu ideju kao još jedan korak dalje, tako što ćete starom domu priključiti novi, moderan dom. Napravite novi dizajn spajanja – ultra modernog i ultra starog. Naravno, ova vrsta dizajna će sigurno zahtevati visokokvalifikovane arhitekte i graditelje koji mogu da ostvare vaše snove i uklope moderne komade sa drevnom arhitekturom.

8. PRE KUPOVINE PROUČITE ŠTA MOŽE DA SE MENJA U STAROJ KUĆI
Neki stariji domovi i naselja imaju ograničenja u pogledu vrste i stila prepravke koje mogu da se urade. Ove vrste ograničenja mogu ozbiljno da inhibiraju vašu slobodu prilikom preuređenja vaše kuće. Bilo bi nelagodno da otkrijete pošto ste već kupili kuću koja su ograničenja i budete primorani da zadržite kuću takva kakva jeste.

9. PROLAZI U STAROJ KUĆI SU OBIČNO UŽI OD ŠIRINE DANAŠNJIH UREĐAJA
Starije kuće su građene kada je pokućstvo bilo manje nego što je danas. Davno, domovi nisu bili napravljeni da sadrže duple peći ili velike frižidere od nerđajućeg čelika. Dakle, otvori su izgrađeni mnogo uži i kraći nego što su danas. Najbolje je da se izmere svi ulazi pre kupovine ili unošenja vašeg nameštaja i pokućstva. Naravno, da novi prolazi mogu biti izgrađeni, ali to je još jedan trošak koji bi trebalo dodati na vašoj listu.

10. ODRŽAVANJE STAROG IZGLEDA KUĆE
Morate da volite kuću baš zato što je stara. Ne pokušavajte da potpuno modernizujete stari dom.

Postoji mnogo razloga da se zaljubite u staru kuću, na prvom mestu je njen stari karakter. Prepravite sve ono što je neophodno, ali razmislite o održavanju originalnog istorijskog izgleda kuće. Naoružajte se strpljenjem, jer ovi domovi mogu uzeti godine neplaniranih i skupih popravki.

Ako odlučite da reskirate i kupite jednu od ovih starih lepotica, onda ne žurite, zaposlite dosta profesionalaca koji će vam pomoći prilikom sređivanja i adaptacije. To može biti neverovatno i zabavno putovanje…

Ako se osećate spremnim, investirajte u stari dom, mislite pozitivno, ali imajte realan stav. Pretpostavimo da će sve krenuti naopako i da je zamena mnogih stvari neophodna, ukoliko razmišljate na taj način prijatno ćete se iznenaditi ako se to ne desi.

iZVOR: mojenterijer.rs

Podeli:
 • DOMUS NEKRETNINE
  Šifra delatnosti:6831 – delatnost agencije za nekretnine
  PIB:104196166
  Matični broj: 57012897
  Telefoni:
  032/714-150
  064/187-84-98
  e-mail: draganvucetic@sezampro.rs